Арцизька територіальна громада

Одеська область, Болградський район

29.12.2022 10:14

ДО УВАГИ ВПО АРЦИЗЬКОЇ ГРОМАДИ! Відділ соціального захисту населення Арцизької міської ради інформує:

63b3e3550888e__322958346_513669743911255_6670545314039181657_n.jpg

Внутрішньо переміщені особи, які зареєстровані на території Арцизької міської територіальної громади, аби знятися з обліку, зобов’язані повідомити Відділ «Центр надання адміністративних послуг Арцизької міської ради» в один із способів:

  • особисто подати повідомлення за місцем отримання довідки не пізніше, як за три дні до від’їзду;

  • особисто подати повідомлення протягом трьох днів після повернення до покинутого місця проживання;

  • подати повідомлення про скасування дії довідки про взяття на облік ВПО через портал «ДІЯ»

Рішення про скасування дії довідки ВПО невідкладно вносять до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб.

Увага! Якщо ВПО не повідомить про повернення в покинуте місце постійного проживання, дія довідки може бути скасована на підставі інформації про тривалу відсутність (понад 60 днів) особи за місцем проживання, яка дає обґрунтовані підстави вважати, що внутрішньо переміщена особа повернулася до покинутого місця постійного проживання.

Чому важливо виключити себе з обліку ВПО?

Якщо людина втратила право на отримання допомоги на проживання, то розуміє, що краще з власної ініціативи зупинити нарахування соціальних виплат, бо врешті-решт отримані безпідставно кошти доведеться колись повертати державі.

Рано чи пізно, в процесі взаємообміну інформацією, державні органи виявлять, що перестали існувати підстави для виплати допомоги. Тоді виплачені кошти вважатимуться надміру сплаченими сумами, тож вони будуть стягуватись з особи в добровільному або судовому порядку.

Відповідно до Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» від 20.10.2014 № 1706-VII (Редакція станом на 29.10.2022 ) довідка про взяття на облік ВПО буде скасована з одночасним внесенням відомостей про це до бази даних у таких випадках:

подача особою заяви про відмову від довідки;

скоєння особою кримінального правопорушення;

повернення особи до покинутого місця постійного проживання;

виїзд особи на постійне місце проживання за кордон;

виявлення факту подання особою завідомо недостовірних відомостей.